Hoe kan ik de energietransitie uitleggen?

07 februari 2019

Als kind werden we spelenderwijs ervaren. We speelden met vuur en brandden onze vingers. We speelden fietsenraces en kwamen er achter dat we veel harder gingen als we plat op ons stuur gingen liggen. Onze ouders konden dan wel vertellen dat vuur je vingers brand en dat je harder gaat als je je klein maakt, maar de boodschap kwam veel beter, duidelijker en onvergetelijker over als we het zelf gevoeld hadden. 

 
Kruip in de huid van de beslissers
Hetzelfde probeerden we te realiseren tijdens de workshop op het “Kennisfestival Lokale Energie” van Natuur en Milieu Overijssel. In plaats van vertellen wat de rol, mogelijkheden en beperkingen van de netbeheerder zijn in de energietransitie ontwierp ik samen met collega’s een rollenspel waardoor de deelnemers zelf voor een klein uurtje in de schoenen van de netbeheerder, overheid,  burger, projectontwikkelaar konden stappen.
Iedereen heeft tijdens het spel zijn eigen doelen en tegenslagen. Meerdere keren stonden de deelnemers met hun handen in hun haar. We kwamen er achter dat niets doen geen optie was, maar dat er drie elementen waren die invloed hadden op het spel:
- Goede communicatie met alle partijen
- Duidelijkheid geven over projecten
- Goed plannen en vooruitkijken

Het was een goede spiegel voor de werkelijkheid.
Het Enexis Huis Zwolle was het ideale toneel om het spel te spelen. Een huis waar de energietransitie voelbaar en zichtbaar is en waar je  uit de dagelijkse realiteit wordt gehaald om met elkaar in het spel te stappen en vol overgave te spelen. Een blik richting de toekomst met de mogelijkheden van nu in het huis van NU!

7 februari 2019 deel 2.jpg