Flexibel Energiesysteem

02 juli 2020

Energie gebruiken wanneer de zon schijnt. Dat is beter voor het milieu én de portemonnee. In een toekomst waarin het grootste deel van onze elektriciteit duurzaam wordt opgewekt met zonne- en windenergie, is het belangrijk dat we energie ook gaan gebruiken wanneer de zon schijnt of de wind waait.

Enexis doet onderzoek naar manieren om het gebruik van energie te stimuleren op die momenten. Zo is bijvoorbeeld in het project ‘Jouw Energie Moment’ (in Zwolle/Breda en Etten Leur) door bewoners gebruik gemaakt van een energiedisplay. Dit display kiest het meest gunstige moment om de wasmachine en andere apparatuur te laten werken. Je gebruikt dan dus energie als de zon daadwerkelijk schijnt en de energie opwekt.

Ook doet Enexis onderzoek naar het slim schakelen van apparaten zoals de elektrische warmtepomp, en het slim laden van elektrische auto’s (smart charging). Bewoners hoeven dan niet meer zelf na te denken over wanneer zij het beste hun apparatuur kunnen inschakelen. Dit gebeurt automatisch op het juiste moment van de dag.

Dit is zeker aantrekkelijk wanneer de salderingsregeling, waarbij de energie die je opwekt en teruglevert wordt verrekend met jouw verbruik, verdwijnt. Het loont dan om zoveel mogelijk van jouw eigen opgewekte energie te gebruiken. Om alles rendabel te maken, moeten de nettarieven wellicht in de toekomst veranderen zodat het voor bewoners steeds interessanter is hun eigen energie te verbruiken.

Enexis is volop bezig met het flexibele energiesysteem van de toekomst, zodat de duurzaam opgewekte energie in Nederland ook zo duurzaam mogelijk wordt gebruikt. In het Enexis Huis kun je zelf ervaren hoe dit flexibele energiesysteem werkt en wat dit voor jou kan betekenen.

Maak gerust een afspraak (vanaf augustus, maximaal 6 personen) in het Enexis Huis.
wasmachine webversie.jpg