Adviseurs van de toekomst

02 april 2019

Op 2 april 2019 mochten we de Adviseurs van de Toekomst verwelkomen in het Enexis Huis Zwolle.

Deze adviseurs zijn scholieren van de International School Twente die aan Enexis Groep zijn gekoppeld via een project van Nieuwe Energie Overijssel. Binnen dit project adviseren zij Enexis Groep over hoe de gasvrije wijk van de toekomst eruit zou kunnen zien. Na een erg leuke kick-off meeting op de school die in februari plaatsvond, hebben wij de adviseurs uitgenodigd om inspiratie op te komen doen in het Enexis Huis.
Na ontvangst werd de klas opgesplitst in twee groepen die om beurten een rondleiding kregen en aan de slag gingen met een klimaatspel. Tijdens de rondleiding hebben we de scholieren inzicht gegeven in alle ins en outs van het Enexis Huis. Niet alleen de nieuwste snufjes maakten indruk maar ook de afgepelde elektriciteitskabels die ze mochten vasthouden. Ook de elektrische auto was geliefd, maar die mocht helaas niet mee voor een testrondje. De scholieren kwamen met ontzettend leuke, maar zeker ook kritische vragen: van de werking van een warmtepomp tot vragen over of een slimme meter niet gepaard gaat met privacy issues.

Bij het klimaatspel kregen de scholieren ieder een eigen rol toebedeeld: de overheid, een energiemaatschappij, een familie en een milieuorganisatie. Hoewel iedere rol zijn een eigen doel had moesten de scholieren in drie ronden gezamenlijk de CO2-uitstoot in Nederland reduceren. Dit ging gepaard met goed uitgedachte strategieën en grappige onderhandelingstactieken. Waar de reductie in het begin achterbleef, zorgde een inhaalslag ervoor dat de doelen ruim werden gehaald. Chapeau!
De dag werd afgesloten met presentaties van de ideeën door de verschillende projectgroepen. Hierbij viel op hoe creatief en out-of-the-box deze scholieren hebben gedacht om tot oplossingen voor aardgasvrije wijken te komen. Met de feedback die wij hierop hebben gegeven gaan ze in de komende weken hun ideeën aanscherpen. Wij kijken uit naar de eindpresentaties die zij zullen geven tijdens het eindevenement op het Provinciehuis in Zwolle!
belangstelling_2015.jpg