Isolatiechecker

Isolatiechecker

Houdt jouw woning de warmte binnen, of stook jij voor de hele buurt?
De isolatiechecker geeft je een goede indicatie hoe je huis geïsoleerd is.

Aan de slag

Als de temperatuur van de buitenmuur (in de woning gemeten) 18 graden of kouder is, kun je door te isoleren vaak veel geld en energie besparen. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren:

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Deze ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Hierdoor geven de muren minder kou af en houdt je woning de warmte in huis beter vast. Je krijgt een gelijkmatiger verwarmde woning. Ook de winst voor het milieu is groot; doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik. Daardoor wordt minder CO2 uitgestoten.

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Een niet geïsoleerde vloer verliest via de onderkant veel warmte naar de koude lucht en bodem onder het huis. Vanuit de bodem kan koude lucht optrekken naar je vloer, waardoor je koude voeten krijgt. Bij vloerisolatie houdt het isolatiemateriaal de warmte tegen die anders door warmtegeleiding zou verdwijnen. De bovenkant van de vloer wordt door isolatie warmer. Dat is comfortabeler en je bespaart gas voor verwarming.

Dakisolatie

Dakisolatie

Bij dakisolatie houdt het isolatiemateriaal in het dak de warmte tegen. Zonder isolatiemateriaal zou de warmte als gevolg van warmtegeleiding door het dak naar de koude buitenlucht verdwijnen. Door de dakisolatie kost het minder gas om het huis te verwarmen, ook als de zolder of kamers direct onder het dak zelf niet verwarmd zijn.

HR++ glas

HR++ glas

HR++-glas bestaat uit 2 platen met daartussen een ruimte (de spouw). In de spouw zit een edelglas, bij HR++ is dat argon. Dit edelglas in de spouw isoleert. Bij gewoon dubbelglas (HR of HR+) zit in de spouw droge lucht, wat minder goed isoleert.

Meer informatie

Informatie over verschillende isolatiemaatregelen:


Informatie over het verduurzamen van je huis: